Wednesday, February 24, 2010

Kelebihan Seorang Wanita

muslimah
Assalamualaikum
Kelebihan Seorang Wanita Di Sisi Islam…….
Buat sahabat-sahabat yang telah berkahwin ataupun sudah bertunang serta yang tiada sebarang perhubungan, harap sampaikanlah artikel ini kepada para wanita dan para wanita yang membacanya,hayatilah…
 1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
 2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang lelaki soleh.
 3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki jahat.
 4. 2 rakaat solat dari wanita hamil lebih baik daripada 80 rakaat wanita yg tidak hamil.
 5. Wanita yang memberi minuman susu kepada anaknya daripada badannuya (susu badan) akan dapat satu pahaladaripada titisan titik susu yangh diberikan.
 6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang dari rumah dalam keadaan kepenatan akan mendapat pahala jihad.
 7. Wanita yang menghabiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya sakait akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 oarang hamba.
 8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
 9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah kemudian menjaga adab rumahtangga akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga,dan menuggu suaminya pulang dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
 10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana mejaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia menghiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
 11. Wanita yang memerah susu binatang dengan “BISMILLAH” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
 12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “BISMILLAH” Allah akan berkatkan rezekinya.
 13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di baitullah.
 14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
 15. Wanita yang hamil berpuasa pada sianghari akan mendapat pahala.
 16. Wanita yang hamil beribadat pada malam hari akan mendapat pahala.
 17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
 18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akn dikira mati syahid.
 19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
 20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2/1 thn), maka mailakat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
 21. Jika wanita memberi susu pada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
 22. Jika wanita memicit badan suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit badan suami bila disuruh akan dapat pahala tola perak.
 23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
 24. Jika suami mengajar isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
 25. Semua akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang dengan sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqmah.

Pandangan/Peringatan untuk shbt2 dan diri jgk..:: Amatlah mudah bagi seorang wanita yang menjejak syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup di dalam kejahilan? Sang suami perlu ingat, tidak kamu mejejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejaki syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin itu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Imam akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilihlah SYURGA bukannya NERAKA..

100% copy from yuhibbufillah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails